Szereted a természetet? Nem félsz a méhektől? Barkácsoló típus vagy? Nemcsak a macis mézet ismered? Gondolkoztál már azon, hogy őstermelő legyél? Amennyiben gondoznál méhcsaládokat, akik téged ezért mézzel megjutalmaznának, a méhészet kiváló hobbi lehet számodra.

Kinek való? Akik nem allergiásak a méhcsípésre. A kaptárak emelgetése miatt pedig egy alap fizikumra azért szükség van. Illetve az sem árt, ha nem rettegsz nagyon a méhéktől.

Mikor tudsz vele foglalkozni? Bár a méhész egész évben talál elfoglaltságot, a csúcsszezon a virágzáskor van. Ilyenkor hordják a méhek a nektárt. Ilyenkor naponta, kétnaponta kell a méheket meglátogatni. Egyébként heti rendszerességű elfoglaltság.

Miért érdemes vele foglalkozni? Mézet termelsz saját részre, vagy el tudod adni. Segítesz a növényeknek a beporzásban. Állatot tartasz. Sokat vagy a szabadban, a jó levegőn. Megismered a természetet.

Hogyan lehet elkezdeni méhészkedni? Bár vannak szakkönyvek, tanfolyamok, a legtanácsosabb egy gyakorlott méhész mellé menni segédnek. Így kiderül, bírod-e a méheket testközelből.

Mennyibe kerül? A méhészkellékek annyira nem olcsók. Azonban idővel be lehet őket szerezni. Illetve meg kell vásárolni a méhcsaládokat is. Továbbá a méheket célszerű vándoroltatni az aktuális méhlegelőkhöz. Ehhez kell utánfutó, vagy teherautó.

A mézes zserbót szinte mindenki szereti. Ha fáj az ember torka, akkor szívesen tesz mézet a teába. A jó hangulatot egy mézespálinka pedig tovább fokozza. Bár Magyarország egy méztermelő nagyhatalom, kevesen tudják, hogy a méhészkedés mennyire fontos tevékenység. Nemcsak élelmiszert termelnek a méhészek, hanem segítenek a növények beporzásában, így a gyümölcsök mennyiségére is hatással vannak. A méhészet egy kiváló hobbi a vidékieknek és a nagyvárosiaknak egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük