Mit nevezünk méznek?

A méz, más néven “a kellemes ízű energiabomba”, egy csodás anyag, amelyet a méhek állítanak elő növényi nedvekből: rendszerint a virágok természetes édes nektárját gyűjtik be, saját anyagaik hozzáadásával átalakítják, a maguk által épített viaszsejtekben elraktározzák, megérlelik, és viaszfedéllel zárják le, védve minden külső szennyeződés elől.

Összetétele:

Kiváló energiaforrása szervezetünknek: szárazanyag-tartalmának több mint 90 százaléka természetes cukrokból tevődik össze. Nagyrészt egyszerű cukrok: glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor), továbbá tartalmaz összetettebb di- és poliszacharidokat, vagyis egyszerű cukrok összekapcsolódásából származó szénhidrátokat is. Kimutathatók ebből a csodaszerből jelentős mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok is, és találunk a mézben az emésztést javító enzimeket és antioxidáns tulajdonságú flavonoidokat, illetve aminosavakat és számos további értékes anyagot.

Gyógyhatásai:

A legtöbb mézfajta idővel megkristályosodik, de jó tudni, hogy ez természetes állagváltozás, amely után megmaradnak a méz jótékony hatásai, szervezetünkre gyakorolt gyógyhatásai. Elsősorban energiafeltöltő hatását érezhetjük az egyszerű cukrok tartalmának köszönhetően, ezeket könnyedén és gyorsan hasznosítják az izmok és az agy.

Sportolókon megfigyelték, hogy a megerőltető sporttevékenység előtti mézfogyasztás jobb eredményekhez vezet, ha pedig nagy fizikai megerőltetést követően fogyasztjuk a mézet, a szervezet gyorsabban helyreáll, regenerálódik.

A rendszeres mézfogyasztás immunrendszerünket erősíti kiváló összetevőivel, mint az ásványi anyagok, flavonoidok és vitaminok, valamint fokozza teljesítőképességünket.

  • Nyugtató hatása segít megbirkózni napjaink fokozott stresszhatásaival.
  • Páratlan természetes fertőtlenítő erejével felveszi a harcot a vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal: szerves savakat (oxálsav, tejsav, hangyasav stb.), enzimeket és egy bizonyos glükóz-oxidász enzimnek köszönhetően hidrogén peroxidot tartalmaz. Mindezek együttesen biztosítják kórokozók elleni hatását. A méz a legerősebb légúti fertőzések megelőzésében, leküzdésében.
  • Stabilizálja a gyomor savháztartását, segíti és javítja az emésztést, enyhe hashajtó hatású.

 

  • Májvédő anyag: támogatja a szervezet méregtelenítő funkcióját, segíti a máj működését.
  • Jó hatással van a vesére, a húgyhólyagra és a hasnyálmirigyre.
  • A cukorbetegek az engedélyezett szénhidrátmennyiségbe számítva fogyaszthatnak mézet – főként akácmézet, mivel annak glikémiás indexe 60 körüli –, ezáltal értékes élettani anyagokhoz jutnak.

Ezek a gyógyhatások nagyjából minden méztípusban megtalálhatók, de lényegesen különböző mértékben, hiszen mindegyiknek más a növényi eredete és az összetétele. A speciális gyógyhatások és a különböző ízviláguk miatt, érdemes megismerkedni a gyakrabban előforduló fajtamézekkel!

 

Hogyan fogyasszuk?

Tea, kávé és más italok édesítésére lehetőleg melegítés nélkül alkalmazzuk: a nyers méz a langyos italokban megőrzi jótékony hatásait. Kenyérre kenve, más élelmiszerekkel párosítva jobban élvezhetjük gazdag ízvilágát. A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha a napot egy kanál mézzel indítjuk reggeli előtt: jobb lesz az étvágyunk, és feltölt energiával.

Napi javasolt adag:

  • Felnőtteknek: 40-100 gramm
  • Gyerekeknek: 20-50 gramm

 

end-of-page-