O substanță lipicioasă, de culoare galben-maro, cu miros plăcut, cu aromă puternică, care este colectată de către albine de pe mugurii, crengile copacilor. Albinele îl folosesc în primul rând pentru umplerea crăpăturilor existente în stup și pentru protecția împotriva invadatorilor, închizând aceste crăpături, pentru a împiedica pătrunderea corpurilor străine, impurităților, bolilor. Servește și la dezinfectare, respectiv la protecția împotriva agenților patogeni.
Propolisul este într-adevăr o substanță minune, efectele sale benefice sunt aproape infinite!
Principalele componente: rășini, balsamuri, ceruri, uleiuri volatile, vitamine și oligoelemente. Cele mai importante substanțe active ale sale sunt flavonoidele, calconele, terpenii, fenolii, vitaminele, aminoacizii, enzimele și mineralele.
Propolisul poate fi utilizat în general dizolvat în alcool etilic, sub formă de tinctură, pentru uz extern și intern.
- Pentru uz intern: datorită efectului antibacterian puternic pot fi tratate eficient cu el inflamațiile de natură bacteriană și infecțiile căilor respiratorii superioare: inflamații nazale, sinuzită, otită, faringită. De asemenea este recomandată învingerea cu propolis în faza incipientă a inflamațiilor dentare, gastrice și intestinale, respectiv a infecțiilor urinare.
- Datorită efectului său antiinflamator general și cuticular, este eficient în tratarea inflamației și ulcerului gastric.
- Antitoxicameliorează efectul toxinelor ajunse în organism, dar intensifică capacitatea de rezistență al organismului față de radiațiile radioactive.
- Având efect antioxidant, se poate utiliza ca supliment în tratarea bolilor canceroase.
- picurat pe suprafața pielii ameliorează hemoragia, prin efectul său anestezic ameliorează durerea.
- Vindecă excelent leziunile pieliiantipatogen, cu efect cuticular și regenerant a pielii.
- Pot fi tratate excelent cu el și infecțiile virale cum ar fi de exemplu herpesul bucal, afta bucală, negii de pe membrele inferioare, respectiv infecțiile de natură micotică a pielii.
Ca întăritor general al sistemului imunitar folosit pentru uz intern trebuie urmat doza zilnică recomandată, iar în caz de răceală se va repeta de 3-4 ori pe zi. Se consumă picurat pe lingură, astfel este cel mai eficient. Dacă considerăm că gustul sau conținutul de alcool este prea puternic, atunci picurați propolisul pe o bucată de pâine sau pe o lingură de zahăr, astfel va fi mai ușor de înghițit. Amestecat cu miere (propolis și miere în proporție de 1:5) se obține un amestec cu gust relativ plăcut, fiind consumat mai cu drag și de către copii.
Ca uz extern trebuie aplicate picături pe suprafața de piele afectată. Așteptați câteva secunde, până când se evaporă alcoolul. Concomitent dispare de pe suprafața rănită, inflamată sentimentul arzător. Stratul de culoare galben-maro astfel obținut poate fi palpat după câteva minute.
Doza zilnică recomandată:
- Adulți: 30 de picături
- Copii: 15 picături



Recenzii
Nu există recenzii până acum.